Haptonomische begeleiding
Bij welke problematiek
Cliëntervaringen
Wie ben ik
Links
Contact
Home
Wie ben ik

Vanaf 1990 heb ik mensen begeleid als beroepskeuzedeskundige in de hulpverlening en in het onderwijs. Daarnaast ben ik sinds 2004 werkzaam in een hospice.

Ik merkte dat de problemen die mensen hadden met beroepskeuze, werk of opleiding veelal diepere oorzaken hadden. Binnen mijn werksetting had ik niet voldoende mogelijkheden om hier aandacht aan te schenken, maar ik raakte wel erg geboeid door alles wat mensen gevoelsmatig bezighoudt.
Ook in het hospice merk ik dat veel mensen behoefte hebben aan extra begeleiding. In de laatste levensfase spelen afscheid en emoties een grote rol.
In mijn haptonomiepraktijk is er ook aandacht voor mensen in hun laatste levensfase en de mensen eromheen.

Mijn eerste kennismaking met haptonomie was door het zelf te ondergaan. 
Gegrepen door de waardevolle uitwerking die het op mij had en de wens tot verdieping van mijn begeleidingswerk ben ik een opleiding gaan volgen aan het WIH (Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie) te Grave. Na het behalen van mijn diploma ben ik een eigen praktijk voor haptonomische begeleiding gestart.

In mijn praktijk ervaar ik telkens weer hoe direct, diepgaand en voelbaar de haptonomische werkwijze is.
Door de gesprekken en de manier waarop de aanrakingen ervaren worden komen er als vanzelf belangrijke thema’s aan de oppervlakte. Er komen verder geen hulpmiddelen of instrumenten aan te pas: mijn handen zijn mijn gereedschap.
Alles komt voort uit het contact van mens tot mens.

Omdat ik als begeleider vaak dicht bij je kom ben ik mij zeer bewust van de noodzaak van veiligheid, respect en warmte die je nodig hebt om je ontdekkingen te kunnen doen.